fbpx

Så går det till

När tjälen går ur marken om våren omvandlar träden vattnet till sav. Saven tappas sedan från utvalda björkar som växer på den mineralrika marken runt Storsjön. Ett sprudlande elixir påminnande om våren, från den jungfruliga vinregionen Jämtland producerar vi exklusiva produkter med originalreceptet från 1785.

En process som styrs av naturen

Att producera Sav™ Sparkling är en lång, originell och spännande process.

Björksaven skördas på våren när tjälen går ur jorden och tidpunkten beror på vädret. Allt ifrån början av april till mitten på maj. Oftast har vi tre till fyra veckor på oss att få in den mängd björksav vi behöver om vädret tillåter.

30 år gamla

Varje träd är noggrant kontrollerade och ska vara minst 30 år gamla. De får inte stå nära vägarna som drar med sig föroreningar. Markens historiska användning utreds extremt noga. Detta för att undvika upptag av oönskade ämnen och substanser från tidigare industriella och andra aktiviteter. Björkar ska heller inte växa i oländig terräng. Man måste kunna få med sig de tunga kärlen om 25 – 30 kg för transport till produktionslokalen. Varje kärl som anländer kontrolleras noggrant för att säkerställa björksavens kvalitet.

Från stilla till bubbel

Av björksaven produceras först ett stilla vin som fermenteras upp till en alkoholhalt på 11%. Det görs under låg temperatur med en specialodlad jäst som ger exakt det resultat vinet behöver och minimerar riskerna för att något ska gå fel. Björksaven är egensinnig och ofta besvärlig och till skillnad från druvjuice är den svårare att kontrollera.
Det stilla vinet läggs på flaskor och här sker, under minst 14 månader den andra jäsningen. Vinet vilar på sin jästfällning under denna tid. Trycket ökar och de fina naturliga bubblorna bildas i flaskan. Under denna tid utvecklas även smaken som ger Sav™ Sparkling sin helt unika karaktärsprofil.

Vår Historia

Den svenske kemiingenjören och forskaren Gunnar Jegrelius byggde under trettio år upp ett häpnadsväckande arkiv. Han samlade forskningsrapporter, avhandlingar, uppsatser, manuskript, tidningsartiklar och böcker från åren 1700 till 1981 rörande drygt 200 000 kemiska substanser och deras inverkan på människor och miljö.

Arkivet föll i glömska och flyttades så småningom till Östersund där ekoingenjören Peter Mosten fick i uppdrag att upprätta ett index över arkivet i syfte att underlätta forskningen. Under arbetet fann Mosten ett recept utrivet från en svensk bok tryckt 1785, det recept som idag ligger till grunden för alla våra produkter.

Läs mer

Följ oss på Instagram





sv_SESvenska
en_USEnglish sv_SESvenska