fbpx

Om Savhuset

Savhuset ligger i Sveriges hjärta – den vackra staden Östersund. Våra produkter är framtagna med inspiration från naturen omkring oss och det vackra i livet.

Vårt företag

Vi har alltid fascinerats av tanken att försöka utveckla system där avståndet mellan solljuset och bruk eller funktion är kort och okonstlat. Sådana system eller produkter skapar oftast effektiva, uthålliga och dynamiska förutsättningar för minimal hälso- och miljöbelastning om det används på rätt sätt. Sav ingår i ett sådant system. Sav är på många sätt ett unikt vin – men också så mycket mer än så. Den är vårens ambassadör och inuti finns en bit av den jämtländska själen.

Hjärtat i våra produkter är björksaven. En råvara som sedan urminnes tider har använts i våra arktiska områden som ett viktigt näringstillskott. Björksaven tappas nämligen alltid på våren då vi efter en lång vinter behöver fylla på våra vitaminer.

5 mil runt storsjön

Vår björksav tappas alltid från marker max 5 mil från Storsjön. Här växer björkarna fantastiskt och den mineralrika jorden hjälper saven att produceras, samt att skapa de nyttiga vitaminerna.

De jämtländska skogarna

Vi hittar vår inspiration i skogarna. Här i Jämtland finns det alltid skog nära till hands. Därför är det också viktigt för oss att ta hand om skogarna som vi verkar i. Våra metoder gör så att björkarna aldrig tar skada när vi är ute och tappar björksav.

Vår historia

Den svenske kemiingenjören och forskaren Gunnar Jegrelius byggde under trettio år upp ett häpnadsväckande arkiv. Han samlade forskningsrapporter, avhandlingar, uppsatser, manuskript, tidningsartiklar och böcker från 1700 till 1981 rörande drygt 200.000 kemiska substanser och deras inverkan på människor och miljö.

Arkivet föll i glömska och flyttades så småningom till Östersund där ekoingenjören Peter Mosten fick i uppdrag att upprätta ett index över arkivet i syfte att underlätta forskningen. Under arbetet fann Mosten ett recept utrivet från en svensk bok tryckt 1785 – det recept som idag ligger till grunden för alla våra produkter.

Läs mer

Det här är vi

Bakom Savhuset finns det en härlig skara människor som arbetar för att producera och leverera våra produkter.

Våra hjärtan klappar extra mycket när vi ser ett mail från någon av våra kunder eller när telefonen ringer. Så har du några funderingar är du alltid varmt välkommen att kontakta oss.

Peter Mosten

Peter Mosten

Founder & Head of Production and Marketing

Som ekoingenjör fick Peter uppdraget att upprätta ett index över Jegrelius forskningsarkiv. Det han inte visste var att bland alla dessa 8 miljoner dokument fanns ett recept för ett mousserande vin på björksav som skulle förändra hans liv. Peter är en riktig visionär och är drivande i utvecklingen av alla våra produkter.

Favoritprodukt: Sav™ Sparkling

Andreas Richter

Andreas Richter

Production & Development

Andreas är vinmakaren som varit inblandad i Sav sedan starten och har ett finger med i allt vi utvecklar. Han är en riktig glädjespridare som älskar vin, är medlem i munskänkarna och han har alltid nya idéer och koncept att komma med.

Favoritprodukt: Sav Glöd®

Andit Tesfamical

Andit Tesfamical

Production & Logistics

Andit som har gjort en fantastisk resa ända från Eritrea till Östersund är en fantastisk medarbetare som alltid kommer till jobbet med ett leende på läpparna. Han är en stjärna när det kommer till produktion och logistik, har ett öga för ordning och reda – och ingen kör truck som honom.

Favoritprodukt: Sav Glöd®

Carine Simon-Bellamy

Carine Simon-Bellamy

Marknadskommunikatör

Carine är vårt finska tillskott till företaget. Med sin kreativitet och vision skapar hon reklam- och marknadsföringsmaterial samt inlägg i sociala medier som väcker både intresse och engagemang. Hon bidrar till att hålla vårt varumärke levande och innovativt.

Favoritprodukt: Sav™ Fjällvin

Mats Forslund

Mats Forslund

Sales

Mats är en riktig stjärna hos oss. En enastående säljare och fixare som sprider glädje och positivitet var han än går. Med ett ständigt leende och en vänlig attityd är Mats en fröjd att spendera tid med. Dessutom tycker han mycket om biskvier.

Favoritprodukt: Sav Glöd®

Catharina Törngren

Catharina Törngren

Verkställande direktör

Mer information kommer inom kort…

Favoritprodukt: Sav™ Fjällrosé

sv_SESvenska