fbpx

Vår historia

När inlandsisen drog sig tillbaka från Jämtland för 9000 år sedan var björken det första träd som åter strävade mot skyn. När människor befolkade trakten var björken det första träd de mötte och där började historien om Sav.

Vår historia

Ibland är ödet och knackar på vår axel, så var det när vi hittade vårt originalrecept från 1785

Den svenske kemiingenjören och forskaren Gunnar Jegrelius byggde under trettio år upp ett häpnadsväckande arkiv. Han samlade forskningsrapporter, avhandlingar, uppsatser, manuskript, tidningsartiklar och böcker från åren 1700 till 1981 rörande drygt 200 000 kemiska substanser och deras inverkan på människor och miljö. Där fanns sammanlagt 6 miljoner dokument fördelade på 800 hyllmeter.
Den här helt unika, och för dagens och framtidens miljöforskning oerhört betydelsefulla källa, hade egentligen bara ett problem. Efter Jegrelius död år 1981 fanns ingen som hittade bland det enormt omfattande materialet.

Recept från 1785

Arkivet föll i glömska och flyttades så småningom till Östersund där ekoingenjören Peter Mosten fick i uppdrag att upprätta ett index över arkivet i syfte att underlätta forskningen. Under arbetet fann Mosten ett recept utrivet från en svensk bok tryckt 1785. Receptets hade rubriken Björkchamp*** (stränga EU-regler förbjuder oss att skriva ut den fullständiga titeln då ordet champagne endast får avse en mousserande dryck tillverkad av druvor inom den franska regionen med samma namn) och Peters nyfikenhet var väckt.

Nyfikenheten tog över

Nyfikenheten tog till slut överhand och Peter beslöt sig för att prova att göra mousserande björkvin med utgång från det gamla receptet. Slutresultatet blev vedervärdigt. Det skulle ta Peter över ett decennium av experiment och tester innan han ens kom i närheten av något överhuvudtaget värt att saluföra på flaska. Till slut nådde han fram till Sav™ Sparkling.

Att producera produkter av björksav

Att producera Sav™ Sparkling är en lång, originell och spännande process. Björksaven skördas på våren när tjälen går ur jorden och tidpunkten beror på vädret. Allt ifrån början av april till mitten på maj. Oftast har vi tre till fyra veckor på oss att få in den mängd björksav vi behöver om vädret tillåter.
Varje träd är noggrant kontrollerade och ska vara minst 30 år gamla.

Läs mer om hur det går till
sv_SESvenska